Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Η τράπεζα της Ευτυχίας

Αυτή η τράπεζα είναι διαφορετική από τις άλλες. Δεν διαθέτει μαρμάρινα πατώματα και επιβλητικούς κίονες, δεν διαθέτει καν γκισέ. Και κανένας δεν πρόκειται να φωνάξει ποτέ μπροστά στις πόρτες της «Φάτε τους τραπεζίτες!». Δεν προκαλεί οργή με τις αμφιλεγόμενες τακτικές της, προσφέρει μόνο ευτυχία. Έτσι ονομάζεται άλλωστε, Τράπεζα της Ευτυχίας.
Έτσι ξεκινά το άρθρο από Τα Νέα σχετικά με μια εξαιρετική κίνηση που αναπτύχθηκε στην Εσθονία πρόσφατα, και που ίσως αποτελέσει τη διέξοδο στα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.
Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα της Τράπεζας της Ευτυχίας είναι η ανταλλαγή όχι χρημάτων αλλά υπηρεσιών. Έτσι λοιπόν, το "χαρτονόμισμα" είναι ένα αποδεικτικό του ακριβούς χρόνου και του είδους της υπηρεσίας που ο "συναλλασσόμενος" προσέφερε. Ως αμοιβή ο συναλλασσόμενος θα λάβει μια χρήσιμη για αυτόν υπηρεσία την οποία θα προσφέρει κάποιος άλλος "πελάτης" της τράπεζας.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια διαδικτυακή πύλη όπου οι εγγεγραμμένοι φτιάχνουν κατάλογο με τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν και αυτές που θέλουν να λάβουν.
Μια πραγματικά αξιέπαινη ιδέα που προσιδιάζει στην εμπράγματη οικονομία και που επαναπροσδιορίζει την (πραγματική) σημασία του χρήματος: δεν είναι μέσο εξουσίας ή αίγλης αλλά μέσο για να αποκτούμε τις υπηρεσίες και τα αγαθά που έχουμε ανάγκη.
Άντε να δούμε τέτοιες πρωτοβουλίες και εδώ :)

2 σχόλια:

  1. "Τράπεζα Ευτυχίας"? Έχουμε πνιγεί δηλαδή?? Αν είναι να ξέρω για να αφήσω τα μαλλιά μου! Χα!Χα!Χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται να δουλεύει και χωρίς τέτοιες ακραίες εκδηώσεις ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή